Rukkola

2015. április 1., szerda · Posted in

A rukkola nem csak finom, hanem egészséges is, hiszen A-, C-, és K-vitamin tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is.

Jellegzetes íze talán leginkább a a mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztet.

Már pár szál rukolával is karakteressé tehetjük a salátákat, tésztaételeket. Több háztartásban a rukkolát olívaolajjal, balzsamecettel és parmezánsajttal fogyasztják, de előszeretettel használják levesek, pizzák ízesítésére is. Néhányan a szendvicseket díszítik és ízesítik vele.

Som

· Posted in


Termése sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Augusztus-szeptember környékén érik.

Befőzhető befőttnek, lekvárnak és szörpnek, sőt egyesek még pálinkát is főznek belőle de aszalható is.

A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.

A som éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan szokás sós vagy ecetes vízben eltenni. Ha borecetbe rakjuk, akkor a kapribogyót helyettesítheti.

Sok európai parkban előszeretettel ültetnek somot, mert mutatósak korai virágai, és jól tűri a városi levegőt.

A régi időkben hazánkban is sok kertben ültettek somfát.

Zöldbab

· Posted in


Energiaértéke: 100gramm = 41 kcal, 172 kJ

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is.

A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.

Régebben a babnak inkább csak a magját fogyasztották, mert laktató hatásúnak bizonyult és sokáig eltartható volt, de a friss zöldbabból változatos ételek egész sora készíthető. Sokak kedvenc étele a sós vízben megpárolt zöldbab tejföllel, sajttal vagy dressinggel ízesítve. Nyári hónapokban közkedvelt a friss gyenge zöldbabból készített hideg saláta. A hagyományőrző konyhákban ízletes levest (sűrítéssel és sűrítés nélkül), zöldbabos lecsót és főzeléket készítenek belőle. Sokan kedvelik a gőzben főzött zöldbabot, vajjal, vagy különböző mártásokkal (pl. sajtmártás) leöntve. Igen ízletes a bacon-szalonnába tekert zöldbab olívaolajban kisütve. Ne feledjük, hogy a zöldbab kiváló alapanyaga a különböző összeállítású salátáknak is. A konzervipar a zöldbabot gyorsfagyasztással, szárítással és hőkezeléssel tartósítja.

Karalábé

· Posted in


Energiatartalma: 100 gramm = 24 kcal, 102 kJ

Hámozva nyersen és főve egyaránt fogyasztható, nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú táplálék.Levelei tulajdonképpen gazdagabbak tápanyagban. Háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van bennük. Ebből egyelőre főképp a háztáji kertek állatai, például a nyulak profitálnak. Növényi rosttartalma (1,4 g) karbantartja a bélműködést.

Ásványi anyagok:
  • szelén,
  • kálium (380 mg)
  • kalcium (68 mg)
  • magnézium (43 mg)
  • réz
  • vas
  • kén
  • foszfor
  • klór.
Vitaminjai:
  • E – vitamin
  • B1 – vitamin
  • B6 – vitamin
  • Fólsav
  • Pantoténsav
  • C – vitamin (melyből 63 mg van 100 grammban)

Teljesen hiányzik belőle a D- és B12-vitamin. 
Főzeléknek, levesnek, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt finom összetevője. Az ínyencek tölthetik lazaccal, kirántva is ízletes. Sárgarépához és zellerhez hasonlóan nyersen reszelve vagy főzve, felkockázva is alkotója lehet különböző salátáknak vagy tejföllel, metélőhagymával és fokhagymával fűszerezett kenyérrevaló krémeknek. Citrommal, hagymával és joghurttal pikáns előétel készíthető belőle.

Természetesen csak a friss, még nem fás karalábé használható ilyen célra, de a kicsit öregecskét is nyugodtan belefőzhetjük a levesbe íznek, csak tálalás előtt távolitsuk el a levesből. Sajnos leveleit legtöbbszőr kidobjuk, elherdáljuk, pedig háromszor annyi vitaminjával a zsenge levelek hasznos alkotórészei lehetnének zöld salátáknak. A gumók a piacon sokszor eleve megkopasztva árulják, de ha saját termést fogyaszthatunk, gondoljunk az értékes levelekre.

Papaya

· Posted in


Energiaértéke: 100 gramm papaya = 126 J. Nagyon lédús gyümölcs, 90 %-a víz. Fehérjét 0,4, zsírt 0,1, rostot 0,7 grammot találunk benne százgrammonként, sok C-vitamint, aszkorbinsavat is tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A vitamin tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, közel 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne.

A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papinszerű fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják. Az egész növényt, szinte minden részét felhasználják a természetgyógyászatban.

A héját nem lehet elfogyasztani, azt el kell távolítani, a gyümölcs húsa ehető, a magjai nagyon csípősek, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. Nyersen is fogyasztható, gyümölcssalátába is teszik, de más jellegű saláta hozzávalója is lehet.Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva köret, befőzve kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet. Ha kettévágva citromlevet facsarunk a húsára, dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a héjból.

Az érett, egészben hagyott gyümölcs maximum két napig tárolható hűvös, magas páratartalmú helyen. Húsából citrusfélék levével elkeverve püré készíthető, így le is fagyasztható. A felszeletelt érett gyümölcsöt javasolt fóliába csomagolni, ám így is csak néhány napig áll el hűtőszekrényben. A megfelelően érett papaya héja sárgászöld vagy zöld, számos sárga folttal tarkítva, esetleg sötét pontocskák is előfordulhatnak rajta. Az egész gyümölcs puha, kellemes tapintású. A felszeletelt gyümölcs húsa tejes, piros, vaj puhaságú és nagyon lédús. Ha már túlérett, akkor a papaya héja citromsárga és barna foltok borítják, mintha a gyümölcs megütődött, benyomódott volna, vagy penészes lenne; ilyenkor a gyümölcs nagyon puha, felszeletelve pedig a húsa üveges. A még éretlen gyümölcs arról ismerhető fel, hogy kemény, a héja zöld, kevés sárga színű pötty borítja.

Ribizli gyógyító hatása

· Posted in


Energiaértéke: 100 gramm ribizli = 29 kcal, 121 kJ.

Kevés fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5 gramm körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges. Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.

100 gramm ribizli mintegy 30-40 mg C-vitamint tartalmaz. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne jelentős mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.

Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom. Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók.

Lehetőleg nyersen együk, hiszen így érvényesül leginkább rengeteg vitaminja. Annál is inkább, mert nem tartható el sokáig.

Értékes C-vitaminját akkor őrizhetjük meg legjobban hosszabb távon, ha hidegen kinyert levét cukorral és kevés tartósítószerrel szörpnek tesszük el.

Lekvárnak, dzsemnek is megfőzhetjük, valamivel több cukrot igényel, mint más gyümölcsök, de vigyázzunk, ne cukrozzuk el. A megtört gyümölcshúst átpasszírozva megszabadulhatunk a magoktól. Levéből ízletes gyümölcskocsonya készíthető. Remekül színezi a gyümölcsös tortakrémeket, készüljön akár túróval, akár cukrozott tejszínnel. Utóbbi esetben nem árt némi óvatosság. Csak a legvégén adjuk hozzá a krémhez a cukros ribizlilevet, és vigyázzunk, nehogy savtartalma a fehérjét kicsapva összecsomósítsa a krémet.

A ribizliből készült bor is sok C-vitamint tartalmaz.

Gesztenye gyógyító hatása

· Posted in


Energiaértéke: 100 gramm gesztenye feldolgozatlanul (cukor hozzáadása nélkül) 180-210 kcal, 700-800 kJ

A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot (100 gramm gesztenye 28-44 grammot), azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Ezért nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb. 8,1 gramm növény rostot tartalmaz. Vitamintartalma kevésbé jelentős, leginkább C-vitamint (27,3 mg) található benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben. A szelídgesztenyeméz sötétbarna színű, az egyik legfinomabb, különleges aromájú, de ritka mézféle. Az olaszok gyakran használják főzéshez, sütéshez.

Visszérproblémák és trombózis megszüntetésére is alkalmas. Fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél. Leveleinek és kérgének cseranyagai gyulladásgátló, összehúzó és köptető hatásúak. Forrázatát lázas betegségek ellen adták, illetve gargarizáló szerként légúti gyulladásos betegségek és kínzó köhögés kezelésére. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.

Nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van. A magok könnyen kiszáradhatnak, ezért hideg, párás helyen kell tárolni. A hűtő zöldséges fiókjában több hónapig eltartható, de tél vége felé ellenőrizni kell, nem csirázott-e ki.   A nemesebb fajták hamarabb romlanak. Vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még a gesztenye. A víz színén úszókat ki kell dobni.

Otthon is készíthetünk sült gesztenyét. A beáztatott, de legalábbis kiszáradástól megóvott szemek kerek végén a barna héjat éles késsel kereszt alakban be kell vágni, és a sütőben addig sütni, míg a héjak fel nem görbülnek, hogy a bél kiszedhető legyen.

Feldolgozásánál, a gesztenyemassza készítésekor nem csak a külső, kemény, barna héjat, de a belső, világossárga maghéjat is el kell távolítani, mert sok cseranyagot tartalmaz.
A masszából finom süteménytöltelékek, krémek is készíthetők, amit már más országok konyhái is ismernek.

Korzikán a Pietra sör alapanyaga. A sziget híres a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készült gesztenyelisztjéről, amivel levest készítenek.

Az olasz Piemont tartományban részben gesztenyelisztből készül a helyi gnocci.A gesztenye nagyon jól illik vadhúsokhoz és különböző káposztás ételekhez, megfőzve a burgonyaköretet helyettesítheti.A gesztenye-keményítő nem csak étkezési célokra, de ruhák keményítésére is használható.
Maghéját és leveleit samponkészítésre használják; a hajszálaknak aranyosan csillogó fényt ad.

Üzemeltető: Blogger.