Som

2015. április 1., szerda · Posted in


Termése sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Augusztus-szeptember környékén érik.

Befőzhető befőttnek, lekvárnak és szörpnek, sőt egyesek még pálinkát is főznek belőle de aszalható is.

A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.

A som éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan szokás sós vagy ecetes vízben eltenni. Ha borecetbe rakjuk, akkor a kapribogyót helyettesítheti.

Sok európai parkban előszeretettel ültetnek somot, mert mutatósak korai virágai, és jól tűri a városi levegőt.

A régi időkben hazánkban is sok kertben ültettek somfát.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.