Birsalma

2015. április 2., csütörtök · Posted in

A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma 100 grammonként több mint 10 mg.
Gyümölcsféléink közül a birsalmának a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga.
Csersavtartalma miatt fanyar az íze.
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem szokták fogyasztani.
Kevés szegfűszeggel, cukorral, citrommal ízesítve birsalmakompót készithető belőle, ami késöbb egy leves alapanyagául is szolgálhat.
A mustban befőzött birs igazi különlegesség, elkészitéséhez víz helyett mustban főzik fel a gyümölcsszeleteket.
Továbbá készithető belőle birskocsonya, birslekvár, birsalmasajt.
Ez utóbbi lényege, hogy a hámozatlan birset megfőzzük, levét leszűrjük, majd a gyümölcshústugyanannyi cukorral és kilónként egy fél citrom levével sűrűre főzzük.
Szinezni lehet a kékszőlő levével, lehet diót vagy mandulát tenni bele. A sűrű masszát formákba öntjük, és egy-két napig szárítjuk.
Jótanács: a tisztított, hámozott birs húsának megbarnulását úgy akadályozhatjuk meg, ha a főzővizébe kis citromlevet csepegtetünk.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.