A, B1, B2, és főleg C, P, K vitamint, nikotinsavat, cseranyagot, cukrot, szerves savakat, nyomokban illóolajat, zsírosolajat, vasat, magnéziumot és más ásványi anyagokat tartalmaz.
A csipkebogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl.
magnézium). A vadrózsa magvaiból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására.
Csipkebogyó tea hatása: Magas C-vitamin tartalma miatt alkalmas a C-vitamin hiánya miatt kialakult betegségek megelőzésére kezelésére. Erősítő hatásán túl enyhíti a vese és hólyagbajokat. Alkalmazzák még magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe és májzavarok esetén is.
C-vitamin-tartalom miatt immunerosíto és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelozésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészíto kezelésére való. Serkenti a mellékvesék és a máj muködését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott veseko, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók fozete külsoleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.
Csipkeíz
A megmosott csipkebogyót 10 percig hideg vízben áztatjuk. A bogyókat éles késsel kettévágjuk és az aszmagot ("magvakat")kiszedjük, ezután hideg vízzel újra átmossuk és kevés vízben puhára főzzük, majd átpaszírozzuk. 1 kg átpaszírozott gyümölcshöz 0,5 kg cukrot adunk és addig főzzük, míg a kivett minta kocsonyás állományú nem lesz. Forrón üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Csipkebogyó tea
Gyűjtsünk minél több friss, dércsípte termést és enyhén szárítsuk ki a magokat. Néhány nap múlva már főzhetjük is a finom, C-vitaminban gazdag frissítő italt. A csipkebogyót forrázzuk le, a hatóanyagok teljes kioldódásához hagyjuk a főzetet egy éjszakán átázni. A leszűrt tea másnap fogyasztható!Tetszés szerint ízesíthetjük mézzel és citrommal, de önmagában fogyasztva is kiváló zamatú.
Csipkebogyószörp
Hozzávalók:
Szörpkészítés
A léhez a szokásos módon hozzátesszük a cukrot és a citromsavat. Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. egy rész lé, egy rész cukor), a kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátriumbenzoátot oldjunk.
A megmosott csipkebogyót 10 percig hideg vízben áztatjuk. A bogyókat éles késsel kettévágjuk és az aszmagot ("magvakat")kiszedjük, ezután hideg vízzel újra átmossuk és kevés vízben puhára főzzük, majd átpaszírozzuk. 1 kg átpaszírozott gyümölcshöz 0,5 kg cukrot adunk és addig főzzük, míg a kivett minta kocsonyás állományú nem lesz. Forrón üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Csipkebogyó tea
Gyűjtsünk minél több friss, dércsípte termést és enyhén szárítsuk ki a magokat. Néhány nap múlva már főzhetjük is a finom, C-vitaminban gazdag frissítő italt. A csipkebogyót forrázzuk le, a hatóanyagok teljes kioldódásához hagyjuk a főzetet egy éjszakán átázni. A leszűrt tea másnap fogyasztható!Tetszés szerint ízesíthetjük mézzel és citrommal, de önmagában fogyasztva is kiváló zamatú.
Csipkebogyószörp
Hozzávalók:
- 1 kg zúzat,
- 4 liter víz,
- 1-1,8 kg kristálycukor,
- (1 liter léhez 10-15 g citromsav).
Szörpkészítés
A léhez a szokásos módon hozzátesszük a cukrot és a citromsavat. Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. egy rész lé, egy rész cukor), a kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátriumbenzoátot oldjunk.