Paprika

2015. április 2., csütörtök · Posted in

Jelentős C - vitamin forrás. Száz gramm nyers paprikában 70-250 mg C-vitamin van, a fajtától függően.
A zöld színű fajták általában több C - vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták.
Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban.
A paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz.
Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza.
A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein.
A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 % szénhidrátot, 1,2 % fehérjét, 0,3 % lipidet is.
Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.
A feldolgozás szempontjábólkét féle paprikát különböztetünk meg: étkezési és fűszerpaprikát. Ez utóbbit teljesen érett állapotban szárítás után őrölve használjuk fel, csemege, édes-nemes, csípős változataiban, a magyar konyha meghatározó elemeként.
Gulyás, paprikás, halászlé, számtalan leves és pörkölt színezője és ízesítője. Az étkezési paprikát nyersen, salátának, hidegtálakhoz, vagy sütve, főzve, savanyítva, szintén sokféle étel alkatrészeként fogyasztjuk. A legismertebb formái a lecsó, a töltött paprika, de szinte minden húsféle, rakott vagy sült egytálétel gazdagítója lehet.
A paprika alkoholos kivonata sokat használt külső szer reuma, zsába, köszvény, oldalszúrás, hajhullás ellen, mint bedörzsölő szer.
A paprika ízét, értékes tulajdonságait nem kell nélkülöznünk télen sem: savanyúságnak, csalamádé részeként, vagy káposztával, uborkával töltve megőrzi C-vitamin tartalmát. Gulyásba, pörköltbe kitűnő a karikára vágott, sózott, olajjal vagy zsírral eltett paprika.
Az erdélyiek receptje szerint is befőzhetjük: a paprikákat sütőben, egészben megsütjük, a külső héját lehámozva üvegekbe tesszük, és ecetes-sós vizet öntünk rá. A másik változata a téli tárolásnak: miután a paprikákat megsütöttük és meghámoztuk, torzsáját eltávoltitottuk, a mélyhűtőben tároljuk, fogyasztás elött kifagyasszuk, ecetes-sós-cukros vizet töltünk rá.
Savanyúságnak káposztával töltve kitünő.Tölteni való paprikákat legegyszerűbben a mélyhűtőben tehetünk el, hogy télen se kelljen lemondanunk erről a friss nyári ízről.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.