Papaya

2015. április 1., szerda · Posted in


Energiaértéke: 100 gramm papaya = 126 J. Nagyon lédús gyümölcs, 90 %-a víz. Fehérjét 0,4, zsírt 0,1, rostot 0,7 grammot találunk benne százgrammonként, sok C-vitamint, aszkorbinsavat is tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A vitamin tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, közel 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne.

A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papinszerű fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják. Az egész növényt, szinte minden részét felhasználják a természetgyógyászatban.

A héját nem lehet elfogyasztani, azt el kell távolítani, a gyümölcs húsa ehető, a magjai nagyon csípősek, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. Nyersen is fogyasztható, gyümölcssalátába is teszik, de más jellegű saláta hozzávalója is lehet.Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva köret, befőzve kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet. Ha kettévágva citromlevet facsarunk a húsára, dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a héjból.

Az érett, egészben hagyott gyümölcs maximum két napig tárolható hűvös, magas páratartalmú helyen. Húsából citrusfélék levével elkeverve püré készíthető, így le is fagyasztható. A felszeletelt érett gyümölcsöt javasolt fóliába csomagolni, ám így is csak néhány napig áll el hűtőszekrényben. A megfelelően érett papaya héja sárgászöld vagy zöld, számos sárga folttal tarkítva, esetleg sötét pontocskák is előfordulhatnak rajta. Az egész gyümölcs puha, kellemes tapintású. A felszeletelt gyümölcs húsa tejes, piros, vaj puhaságú és nagyon lédús. Ha már túlérett, akkor a papaya héja citromsárga és barna foltok borítják, mintha a gyümölcs megütődött, benyomódott volna, vagy penészes lenne; ilyenkor a gyümölcs nagyon puha, felszeletelve pedig a húsa üveges. A még éretlen gyümölcs arról ismerhető fel, hogy kemény, a héja zöld, kevés sárga színű pötty borítja.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.