Gesztenye gyógyító hatása

2015. április 1., szerda · Posted in


Energiaértéke: 100 gramm gesztenye feldolgozatlanul (cukor hozzáadása nélkül) 180-210 kcal, 700-800 kJ

A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot (100 gramm gesztenye 28-44 grammot), azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Ezért nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb. 8,1 gramm növény rostot tartalmaz. Vitamintartalma kevésbé jelentős, leginkább C-vitamint (27,3 mg) található benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben. A szelídgesztenyeméz sötétbarna színű, az egyik legfinomabb, különleges aromájú, de ritka mézféle. Az olaszok gyakran használják főzéshez, sütéshez.

Visszérproblémák és trombózis megszüntetésére is alkalmas. Fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél. Leveleinek és kérgének cseranyagai gyulladásgátló, összehúzó és köptető hatásúak. Forrázatát lázas betegségek ellen adták, illetve gargarizáló szerként légúti gyulladásos betegségek és kínzó köhögés kezelésére. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.

Nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van. A magok könnyen kiszáradhatnak, ezért hideg, párás helyen kell tárolni. A hűtő zöldséges fiókjában több hónapig eltartható, de tél vége felé ellenőrizni kell, nem csirázott-e ki.   A nemesebb fajták hamarabb romlanak. Vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még a gesztenye. A víz színén úszókat ki kell dobni.

Otthon is készíthetünk sült gesztenyét. A beáztatott, de legalábbis kiszáradástól megóvott szemek kerek végén a barna héjat éles késsel kereszt alakban be kell vágni, és a sütőben addig sütni, míg a héjak fel nem görbülnek, hogy a bél kiszedhető legyen.

Feldolgozásánál, a gesztenyemassza készítésekor nem csak a külső, kemény, barna héjat, de a belső, világossárga maghéjat is el kell távolítani, mert sok cseranyagot tartalmaz.
A masszából finom süteménytöltelékek, krémek is készíthetők, amit már más országok konyhái is ismernek.

Korzikán a Pietra sör alapanyaga. A sziget híres a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készült gesztenyelisztjéről, amivel levest készítenek.

Az olasz Piemont tartományban részben gesztenyelisztből készül a helyi gnocci.A gesztenye nagyon jól illik vadhúsokhoz és különböző káposztás ételekhez, megfőzve a burgonyaköretet helyettesítheti.A gesztenye-keményítő nem csak étkezési célokra, de ruhák keményítésére is használható.
Maghéját és leveleit samponkészítésre használják; a hajszálaknak aranyosan csillogó fényt ad.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.