Torma gyógyító hatása

2015. március 5., csütörtök · Posted in ,


A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.

A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet. A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák. A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is jó íz világot kölcsönöz az ételeknek.

A háziasszonyok savanyúságok eltevésénél (például cékla, paprika, uborka, káposzta) is hasznosítják. Magyarországon főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt a rendezvények hidegtálainál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma jó étvágygerjesztő hatású. Van aki fiatal levelét salátába teszi.

Akik a torma erős illatát nem viselik el, azoknak ajánlott majonézes reszelt tormát, vagy tejszínes reszelt tormát fogyasztaniuk. Mindegyik változat könnyen elérhető a boltokban.

A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra is, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe.

Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.
A reszelés után a torma viszonylag gyorsan megbarnul, ezért érdemes azonnal elfogyasztani, vagy feldolgozni.

Szeplő ellen
Hozzávalók:
  • 1/4 pohár savanyú tej,
  • 1 kávéskanál zabliszt,
  • 1/2 kávéskanál reszelt torma.
Kavarjuk össze a hozzávalókat egy kerámia tálban, amíg egy csomómentes krémet kapunk. Vigyük fel a szeplős bőrre és hagyjuk 20 percig hatni. Meleg vízzel mossuk le. 

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.