Lime gyógyító hatása

2015. március 5., csütörtök · Posted in


Energiaértéke: 100 gramm lime = 23 kcal, 96 kJ. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ezen kívül kalciumot, foszfort és káliumot is találunk benne.

Frissítő, élénkítő hatású. Savhiány esetén segíti az emésztést.

A zöldcitromnak mind a cukor-, mind savtartalma nagyobb a közönséges citroménál. Nyersen kicsavarva limonádészerű üdítő itallá hígítható, de az íze is és az illata is különbözik a citromból készülttől. Lé, sűrítmény, dzsem alapanyaga, az ipari feldolgozás során citromsav illetve a héjából (a karibi térségben) éteres olaj is készül belőle.

A koktélokhoz általában ezt használják citrom helyett karakteresebb íze miatt. Savanyú mártás ízesítésekor is érdemes ezt használni citrom helyett. Leve és héja édes ételek készítéséhez használható fel, valamint sütéskor is hasznosítható. Szeletekre vágva az ételeknek kitűnő dísze; panírozottak, illetve sültek fűszere.

Naranccsal befőzve lekvár alapanyaga. Levét sűrítve, szárítva, fagyasztva vagy konzerv formájában tartósítják. Mint minden citrusfélét, ezt is nagyon alaposan meg kell mosni, különösen, ha a héját is fel szeretnénk használni. Könnyebben kicsavarható a leve, ha nem keresztben, hanem hosszában vágjuk félbe.

Ha gyümölcsöt választunk, jó tudni, hogy a kellően érett limette egyenletesen világoszöld színezetű, enyhén sárgás, fénylő, héja hibátlan, maga a gyümölcs pedig tömör. Túlérett állapotban a héja sárga, ráncos vagy fonnyadt, ilyenkor nem szabad megvenni, mert a gyümölcshúsa keserű. Ha éretlen, akkor a héja sötétzöld, fonnyadt, a gyümölcshúsa zöldtől zöldes fehérig terjed és maróan savanyú. Az utóérésre nem számíthatunk, ez egyébként egyik citrusfélére sem jellemző.

Érzékeny a hidegre, könnyen romlik, a héja igen könnyen megbarnul és hamar elkezd kiszáradni. A gyümölcsöt felhasználásig érdemes hűtőben tárolni, de egy 7-10 nap alatt mindenképpen fel kell használni. A leve lefagyasztható, a héját le lehet reszelni, és cukorral összekeverve csavaros üvegben tárolható.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.