Licsi

2015. március 5., csütörtök · Posted in


A licsinek magas a C- vitamintartalma, de B1 vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Ott, ahol a licsi honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra.

A licsit többféleképpen fogyasztják. Nyersen ugyan úgy, mint befőttként, de egyes országokban szárítva is tálalják. Természetesen nyersen a legízletesebb. Az érett termés húsához a héj felfejtésével jutnak. A termés húsa ideális fagylaltok, szirupok, ízesítésére. A hámozott és kimagozott licsi jól illeszkedik salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez. Termőterületén sok helyen párolják és aszalva is rendkívül népszerű. 


Kelet-Ázsiában zselét, jégkrémet és más édesipari terméket állítanak elő belőle, sőt több helyen ízletes levéből licsibort vagy likőrt készítenek.

Kínában a gyümölcsöt gyógyítási célokra is hasznosítják, mivel állítólag jó hatással van a bélműködésre és húsa fájdalomcsillapító hatású. A termésből készített tea állítólag jó hasmenés ellen, de ez szintén nem bizonyított.

Ha friss licsit vásárolunk, akkor hűtőbe helyezve körülbelül 1 hétig áll el, majd elveszti színét és ízletes zamatát.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.