Kakukkfű gyógyító hatása

2015. március 6., péntek · Posted in , , ,

Vadon is előfordul de a kertekben és a gazdaságokban is termesztik. Mindkét fajta sokoldalúan használt fűszer. Kellemes, jellemző kámforos illatú és aromás ízű fűszernövény. Már az egyiptomiak és a görögök is kedvelték, de újabban majd minden ország konyhareceptjeiben felfedezhető. A francia konyha nélkülözhetetlen fűszere.  

Általában majorannával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval és zsályával együtt ízletes. Sajátságos aromája miatt óvatosan kell használni, mert csak kis adagban élvezhető, különben erős illatánál fogva megváltoztatja az étel eredeti jellegét. Értékes aromájának megőrzése végett jól zárható edényben tárolandó. 

Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fűrdővízekben illatos és frissítő hatású.

Köhögés, hurut elleni gyógytea
1 - 1 csomag kakukkfű, fehérmályvalevél vagy gyökér, tüdőfűlevél, bodzavirág, édes gyökér, kankalingyökér, martilapulevél, ökörfarkkóró-virág keverékével 1 - 2 perces forralással főzetet készítünk és napjában többször melegen iszogatjuk. 

*Forrás: Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Kakukkfű szirup köhögés ellen
A napos időben szedett kakukkfüvet megmossuk, megszárítsuk, majd apróra vágjuk. Egy üvegedénybe rétegezzük cukorral: egy réteg kakukkfű, egy réteg cukor és így tovább. 3 hétig állni hagyjuk, majd egy kis vizet adunk hozzá és leszűrjük. A szirupot lassú tüzön felmelegítjük, anélkül, hogy főznénk. Egy kiskanálnyit fogyasszunk naponta.
 

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.