Grapefruit gyógyító hatása

2015. március 9., hétfő · Posted in ,


Energiaértéke: 100 gramm grapefruit = 36 kcal.

C-vitamintartalma a többi citrusfélével azonos, szénhidráttartalma körülbelül 7 %. A grépfrút hártyái és rostjai oldható ballasztanyagot (pektin) tartalmaznak, amely megköti a felesleges koleszterint. A grépfrút narignin nevű keserûanyagot tartalmaz, ami elősegíti a nyál- és gyomornedvképződést, étvágygerjesztő hatású. A grépfrútlé azonban már nem tartalmaz pektint.

Száz gramm grapefruit 40 mg C-vitamint tartalmaz, kalciumot, foszfort és magnéziumot is találhatunk benne. Hűtő hatású, frissítő, vitamin- és ásványi anyaggazdagsága és energiaszegény volta miatt súlycsökkentő diétáknak is egészséges alkotórésze lehet. A grapefruit magjaiból olajat sajtolnak. Bioflavonoidokat, glukozidot, C-vitamint tartalmaz. A grapefruit-mag kivonata természetes méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, külsőleg, belsőleg hígítva sokféleképpen ajánlják a használatát.

Fehér, vattaszerû termésfala különösen sok értékes alkotóelemet tartalmaz, köztük flavonoidokat, melyek a ráktól védenek. A természetgyógyászok ajánlják gyomor- és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén.

Csecsemőápolásban, katonai kórházakban a textíliák fertőtlenítésére is használják, próbálkoznak azzal is, hogy uszodákban a klórt felváltsák vele.
Nyersen vagy kifacsarva, különböző italokba keverve fogyasztjuk leginkább. Felhasználható édességekhez és vegyes salátákhoz is. Párolva készíthető belőle kompót, más citrusfélékkel keverve lekvár, dzsem is. Pikáns ízzel gazdagíthatja például a sült húsféléket.

A megfelelően érett gyümölcs tapintása kellemesen puha. Ha keménynek találjuk, nem érdemes megvenni, mert éretlen, és ez a gyümölcs nem utóérő, nem lesz élvezhető. Arra is vigyázzunk, hogy ne legyen túlérett sem, ne induljon rothadásnak, a túl puha héj ugyanis erre utal. Szobahőmérsékleten körülbelül két hétig tárolható, nem tanácsos hűtőbe tenni, mivel a 10 foknál alacsonyabb hőmérséklet károsodást okoz benne.

Grapefruit turmix
Hozzávalók:
  • 70 dkg grapefruit, 
  • 1 dl méz, 
  • 1,5 liter víz.
A grapefruitot megtisztítjuk, a húsát körülvevő kesernyés burokból kibontjuk, és turmixgépben pépesítjük. Végül a mézzel és a vízzel simára keverjük.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.