Bojtorján gyógyító hatása

2010. január 11., hétfő · Posted in , ,


"A hajápolás gyógynövénye"
A bojtorján gyógyító hatása: meggátolja a hajhullást és a korpásodást, valamint a zsírosodást. Kivonatait reumatikus izom és ízületi fájdalmak ellen bedörzsölő-szerként alkalmazzák.

A növény kevés illóolajat, cseranyagot, gyantát, szterineket, inulint, nyálkát, zsírt, cukrot, szerves savakat és keserű anyagokat tartalmaz.

Főzetét magában, vagy teakeverékekben vizelethajtónak, izzasztónak, epe-és vesekőoldónak, vértisztítónak használják. Külsőleg különböző bőrbajok – sömör, ekcéma, ótvar – ellen öblögetőnek, torokgyulladás ellen gargarizálásra használják. Mint hajápoló szer is megbecsülik. Főzetét hajmosó víznek használják, hajhullás, korpásodás és hajzsírosodás ellen.

A lapulevél nyálkás, cseranyagot, inulint és illóolajat tartalmaz. Hatása epeműködést serkentő, vizelethajtó és vértisztító. Bőrbajok gyógyítására is használt népies szer. A lapu magja zsíros olajat, keserűanyagot, sárga festéket, gyantát is viaszt tartalmaz. A népi gyógyászatban epe és vesebántalmak ellen használják. Madáreledelnek is gyűjtik.

Pajzsmirigy, akár alul, akár felül működik
Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta meginni.
A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.

Tea: 1 csésze vízvől 1 teáskanál fűvel készített teájából naponta 1 csészével kell meginni. Forrás: Franziska von Au - Házi receptek minden betegségre

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.