Uborka gyógyító és szépségápoló hatása

2009. szeptember 6., vasárnap · Posted in , ,Az uborkáról sokáig tartotta magát az a hiedelem, miszerint mérgező.

Tápértéke
Az uborka nemcsak az emésztő szervekre hat hűsítőleg, de a légzőszervekre, és a gyulladásos bőrre is. Kiemelkedő vitamin vagy ásványi anyag nincs benne, mégis jó szolgálatot tesz a természetes gyógyításban. Leginkább a bőrelváltozásra használják, és úgy külsőleg, mint belsőleg jó méregoldó tulajdonsága van.

Gyógyhatása
Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltózhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Nemcsak szépítőszernek használjuk, de gyógyítani is lehet vele.

Rovar csípés
A rovarcsípés általában fájdalommal, daganattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, különösen kisgyereknél, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhecske csípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet mint egy bolha. Ha érezzük a csípést, szét is morzsoljuk a kicsi fekete rovart, de már késő. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. S a legtöbb amit tehetünk, hogy a vizes fejbe alakuló pattanásra hintőport szórhatunk. Ha időben intézkedünk uborka-lével, vagy péppel, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.

Sérült, vörös bőr
Ha vörös a bőr, valami által meg lett sértve. Lehet az erős kisugárzás, vagy napsütés. A lázas sérült bőrre legjobb ha borogatást teszünk lemezvágóval pépesített uborkából egy két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye, így sérülés nélkül megúszhatjuk a veszélyes kiruccanást.

Bőrkiütés
Előfordul, hogy kirándulás folytán kivörösödik bőrünk, és kiütések keletkeznek. Az okát nem tudjuk fölfedni, csak gyanítjuk, hogy a természetet járva, utunk során valamilyen mérgező növénnyel akadtunk össze. Elég egy érintés a bőrre, hogy kiütések jelenjenek meg, amelyek viszketnek, végül vizes pattanásba fejlődnek, aminek elkaparás a végső sorsa. A kellemetlen vakaródzás napokig is eltarthat, akár ki is sebesedhet. Mindezt megelőzhetjük, ha a kezdet kezdetén uborkalét, vagy pépet teszünk a kipirosodott bőrre.

Elkészítési mód:
Az uborkalét általában más jellegzetesebb ízű zöldségfélével keverjük. Mivel igen levecses, legjobb, ha kicentrifugázzuk a levét. Keverhetjük petrezselyem lével, ami kitűnő vízhajtó, valamint torma, de a zöldbab, spárga stb lével, aminek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, sőt nagyon jó húgykősav hajtó.

Uborkás, tojásos arcpakolás száraz bőrre, házilag
A méz puhítja a bőrt és visszaállítja annak rugalmasságát. A tojás tisztítja a bőrt és megvédi azt a pattanásoktól. Az uborka tisztítja, pihenteti és frissíti a bőrt.

Hozzávalók:
  • 1 tojásfehérje,
  • 2 evőkanál reszelt uborka,
  • 1 teáskanál méz.
Hatóidő: 25 - 30 perc. A fenti hozzávalókat addig kavarjuk amíg pépet kapunk belőle. Egyenletesen elkenjük az arcbőrön és a hatóidő eltelte után langyos vízzel lemossuk.

Uborkás, tejes arclemosó házilag, normál bőrre
Hozzávalók:
  • 100 g reszelt uborka,
  • 150 ml tej.
Az uborkát le kell reszelni és 5 percig 150 ml tejben főzni. Egy arclemosó korongot kell bemártani ebbe a főzetbe és lemosni vele az arcbőrt. Hűtőszekrényben 15 napig eláll, tovább nem ajánlatos tárolni.

Uborkás arclemosó pattanásos bőrre
Hozzávalók:
  • 3 - 4 uborka,
  • 2 tojásfehérje,
  • 150 ml szesz,
  • 100 ml rózsavíz.
Hámozzuk meg az uborkákat, vágjuk ketté őket, kiskanállal kaparjuk ki a magjukat és töltsük meg a felvert tojásfehérjével. Adjuk hozzá a 150 ml szeszt és a 100 ml rózsavizet, és az egészet tegyük egy üvegbe. 3 napig hagyjuk állni, naponta jól rázzuk össze, majd utána szűrjük le.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.