Teljes kiőrlésű gabonák gyógyító hatása

2009. szeptember 6., vasárnap · Posted in


Sokszor elhangzik, hogy aki egészségesen akar táplálkozni, részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket szemben a finomított alapanyagból készültekkel. Ez nem csupán divatos táplálkozási tanács! Számos kutatási eredmény áll rendelkezésre, melyek azt mutatják hogy valóban egészségesebbek az átlagnál a teljes kiőrlésű gabonák „hívei”.

A teljes kiőrlésű búzakenyér, a zabkása, árpagyöngye, teljes búza, barna rizs, zab alapanyagokból készült ételek ízletesebbek , és ráadásul még egészségesebbek is. A hántolatlan gabonafélékben olyan vitaminok, olyan ásványanyagok, olajok, enzimek találhatók, melyek a finomítás során elvesznek, pedig mindennapos fogyasztásukkal elkerülhető több betegség kialakulása. Kutatások eredményei arra utalnak, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztásával csökkennek az anyagcserével kapcsolatos szindrómák. Ilyen például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a magas vércukorszint, az elhízás. Ezek a problémák pedig növelik a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kialakulásának valószínűségét. A teljes őrlésű gabona és az étkezési korpa fogyasztása csökkenti a 2-es típusú / vagyis a nem vele született/ cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Gyermek vállalásra készülő nőknek is különösen ajánlott, hogy ne a finomított gabonából készült termékeket válasszák!

A teljes kiőrlésű gabonák természetszerűen tartalmaznak folsavat, aminek a terhesség előtti és a kora terhesség alatti fogyasztása csökkenti a súlyos magzati rendellenességek kockázatát.


 

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.