Őszibarack gyógyító hatása

2009. szeptember 6., vasárnap · Posted in


Az őszibarack: fehérjét, szénhidrátot, vasat, káliumot, pektint, rostanyagot tartalmaz.
Víz tartalma is igen magas. Energiatartalma: 40 kcal/100 gramm.
Az őszibarack: tisztító hatású gyümölcs, magját is célszerű elfogyasztani / mindig annyi-magot, ahány szem barackot ettünk /, mert bélműködést serkentő, emésztést elősegítő hatása van.
A nevét onnan kapta, hogy régen a barack beérési ideje õsszel volt, eltérően a sárgabaracktól. Ma már jónéhány őszibarack fajtát különböztethetünk meg az érési időtől függően. Jobb, ha a gyümölcsidény elhúzódik, hosszabb ideig élvezhetjük a friss gyümölcsöt. Az őszibarack minőségét tápanyagtartalma határozza meg. Minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamin tartalma.


Tápértéke
Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az állítások szerint az lenne az ideális ha minden növényben több lenne a magnézium, mint a kalcium, mert akkor jobb lenne ennek a két elemnek a felszívódása és a test jobban megtartaná, kisebb lenne a kalcium veszteség. Az őszibarackban sok a boron is, valamint a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója. 


Gyógyhatása
Az őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium boron és elég nagy mennyiségű szelén. Boron tartalmának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben.


Természetes antioxidáns

Az őszibarack A és C vitamin tartalmából következtethetünk, hogy kitűnő antioxidáns. A béta karotin együttműködik a C vitaminnal, valamint tartalmaz szelént is, ami maga is rákellenes anyag, tehát hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Így emeli az esztrogen hormont a vérben a változó korban lévő nőknél is. 

Tisztítja a szervezetet
A táplálékunk az egész testre hat, úgy az építő jellegével, mint romboló hatásával. Az őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed. A vér tisztítása, a test tisztítása. A főbb szervek is a máj, a szív, a tüdő, a vesék könnyebben gyógyulnak, ha tiszta a vér. 

Tisztítja a bőrt
A bőr tisztítása nem könnyű feladat, különösen a szennyezett nagyvárosban, ahol a bőr tisztítása szintén az egész testre vonatkozik. Az őszibarackban levő A és a C vitamin közös munkájának eredménye, hogy nagyobb az ellenállás a pattanások kifejlõdésére és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A nap hatásának is jobban ellenáll, valamint a sebesült bőr hamarább begyógyul. 

Tisztítja a tüdőt
Az ásványi sók és az A vitamin lehetővé teszik, hogy gyógyítólag hat a tüdőre az őszibarack. Az A vitamin hatására a hörgők és a nyálkahártya kevéssé ingerlékeny és nagyobb teherbírással rendelkeznek. Az A vitamin ugyanis befolyásolja a nyálkahártyák működését és hatással van a légzőszervi megfázás tüneteire. Különösen a szennyezett levegőjű nagyvárosokban van szükség a vitaminos táplálékra a tüdőtakarítás szempontjából. A gyümölcs segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségben tartani. 

Száraz bőrre
Ugyancsak a nagyvárosi környezet levegõje ostorozza naponta a bőrt és halmozza el mérgező anyagokkal, ami a kiszáradással sietteti a korai ráncosodást. A száraz bőrre legjobba természetes anyag pakolás, amely tele van A és C vitaminnal. Az őszibarack kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik. 

Székrekedésre
A fő étkezés idején keményítő vagy fehérje táplálék után nem tanácsos gyümölcsöt, különösen édes gyümölcsöt fogyasztani, mert mire a fő étel megemésztődik, az étkezés végén fogyasztott gyümölcs bomlásnak indul a gyomor szájában. A szeszes gyümölcs összetétele egészen más, mint amivel el akartuk látni szervezetünket. Legjobb a fő étkezés után két három órával fogyasztani a gyümölcsöt, akkorra a gyomor kiürül és teljes erővel a könnyen emészthető gyümölcsre összpontosíthat. Ezzel az aktív munkájával az egész emésztési folyamatot befolyásolja. A belekben a gyümölcs utoléri az étel maradványait és magával sodorja megakadályozva a székrekedést. 

Folyadék szorulásra
Az őszibarack tisztítja a húgyutakat, valamint vizelet hajtó. Az őszibarack ugyanis nemcsak az emésztésre hat serkentőleg, hanem ösztönzi a víz kiválasztását is. Ha pedig kúraszerűen fogyasztjuk a gyümölcsöt vagy a levét, hozzásegít ahhoz, hogy a szervezetünk bármely pontján felgyülemlett folyadéktól megszabaduljunk. A legszembetűnőbb számunkra a szemek alatti táskásodás. Ha megpuffadt a bőr a szemünk alatt, bizonyosan a vesénk kiválasztásával van baj. Ilyen esetben ajánlatos jobban odafigyelni az étkezésünkre, illetve egy hathetes vízhajtó kúrát kellene végigcsinálni akkor, amikor valamely vízhajtó gyümölcsnek van az idénye. A vese nagyon elfárad az idõs korra, ezért minél több segítséget kell nyújtani neki. 

Sugárzás és vegyi szennyezés tisztítására
Az őszibarack tisztítóereje nagy. Képes a testet megszabadítani a felgyülemlett vegyszertől, valamint a kisugárzásos szennyeződéstől. Ez főleg azoknak szól, akik rádiótelefont és komputert használnak. A komputer kisugárzást a szoba növényei is ellensúlyozhatják, különösen a kaktuszfélék. A nagyvárosi lakásokban egyébként a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30 százalékát is képesek elnyelni. Fogyasztás szempontjából, ha a gyereknek komputere van, vagy valakinek a munkahelyen, ajánlatos minél több A vitaminban bővelkedő gyümölcsöt fogyasztania.
A test többszöri megtisztításával meg is előzhetünk egyes betegségeket. Így az érrendszeri betegségek és a többi önpusztító betegségek nem fejlődnek ki, ha gyakran fogyasztunk gyümölcsöt, és odafigyelünk táplálkozásunkra. A vitaminokkal és ásványokkal éberen tarthatjuk az immunrendszerünket, valamint segítünk megszabadulni az oxigén szabadgyököktől. 


Elkészítési mód
Az őszibarackot fogyaszthatjuk gyümölcsként, befőttnek, vagy lének. Tárolhatjuk mélyhűtőbe. Ha kúraszerűen akarjuk fogyasztani, turmixgépben pépesítsük, és öntsük fel vízzel, fele, vagy két rész őszibarack egy rész víz arányában. Ha az elfogyasztás után a belekben szelet érzünk, váltóztassuk meg a keverési arányt, saját szükségleteinknek megfelelően. Keverhetjük más gyümölcslével is.

Őszibarackturmix
  • 80 dkg őszibarack, 
  • 10 dkg porcukor, 
  • 1 tasak vaníliás cukor, 
  • 1 citrom, 
  • 1,2 liter tej.
Az őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját. Kimagozzuk, a barackok húsát szeletekre vágjuk. Turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a tejet. Simára keverjük, jól lehűtjük, majd előhűtött poharakban kínáljuk. 

Barackos, mandarinos turmix
Hozzávalók:
  • 1/2 csésze narancslé, 
  • 1 csésze tej,
  • 2 tk. kristálycukor, 
  • 1 db őszibarack, 
  • 1 db mandarin
A gyümölcsöket meghámozzuk, a cukorral együtt a mixerben pépesítjük. Felöntjük a narancslével és a tejjel, és további 20 másodpercig mixeljük. Az italt pohárba szűrjük, majd a pohár szélét mandarinkarikával díszítve kínáljuk. Egészségesebb ha 100%-os narancslével és barna cukorral (vagy édesítővel) készítjük.
 

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.