Körte Gyógyító Hatása

2009. szeptember 8., kedd · Posted in

A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Valamivel jobb tápanyag-összetételű, mint az alma, szénhidráttartalma és a C-vitamin tartalma nagyjából megegyezik vele (5 g).

Szénhidráttartalma 7,5, összes élelmi rosttartalma 6,2 gramm száz grammonként, ásványi anyag- és nyomelem-tartalma nem kiemelkedő.

Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb.

A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőleg hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt.A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.

A legtöbb körte nyersen is fogyasztható, de a később érő fajtákat ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, puffadást okoz, a héj alatti kősejtek pedig az arra érzékenyeknek akár bél- és epegörcsöt is kiválthatnak.

Különlegesen finom a meghámozott körteszeletekből készült, kis citrommal ízesített körtekompót, amelyet nemcsak vízzel, hanem málna- vagy ribiszke levével is készítenek.

Keves tudják, hogy a körtéből is lehet finom sajtot készíteni. Az eljárás hasonló a birsalmasajt készítési módjához: a meghámozott körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, majd a levet gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként egy fél citrom levével olyan sűrűre főzzük, hogy a kanálról fonalat eresszen. Aztán hozzáadjuk az áttört körtét, a kellő sűrűségűre főzzük vele.A sűrű masszát apró formákba öntjük és egy-két napig szárítjuk.

A körtefajták közül csak a téli fajták tárolhatók hosszabb ideig az almához hasonlóan, +1 fok körüli hőmérsékleten, 88-92 % relatív páratartalom mellett.

Utóérő gyümölcs, ezért nem kell megvárni a teljes beérését a szedésével, még zölden leszedhető, szalma közt, hűvös kamrában még tovább puhul, érik.

One Response to “Körte Gyógyító Hatása”

Üzemeltető: Blogger.