Kivi gyógyító hatása

2009. szeptember 6., vasárnap · Posted in ,

A kivi kúszónövény, Új-Zélandban honos. Tyúktojás alakú és nagyságú gyümölcs. Ma már elterjedt a világban, mert gyümölcse egzotikus, érdekes íze lehetővé tette, hogy nem maradhat ki a gyümölcssalátából. Magában is fogyasztható. Ha nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb, egyébként, ha érett az íze kissé sós-édeskés, különleges. Kínai egresnek is szokták nevezni.

Tápértéke
A kiviről bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is. Vitaminok közül kiemelkedő mennyiség van A-vitaminból, C és K-vitaminból. A kivi azért is jó vitamin forrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk hasznosítva minden vitaminját. Ez elsősorban a C-vitaminra vonatkozik, de a K-vitamin is vízben oldódik.

Energiaértéke: 100 g kivi = 40 kalóriát
C - vitamin tartalma meghaladja az összes citrusfélék C – vitamin tartalmát. Egyetlen szem egy felnőtt napi C – vitamin szükségletét többszörösen fedezi. A kivi proleolitsavat tartalmat, mely javítja a vérkeringést. Figyelemre méltó mennyiségű kalcium, kálium és értékes nyomelem rejtőzik benne.

Gyógyhatása
C-vitamin tartalma lehetővé teszi, hogy az egész testre kiterjedően megőrizze egészségünket. Hatékony továbbá a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja. Hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat.

Krónikus fáradtság
A krónikus fáradtságot a rohanó életmód is kiválthatja, de lehet ásványhiány következménye is. Vannak vegyszerek, amelyek fogyasztásával kioldódik a szervezetből egyes életfontosságú ásványi só, mint a kálium. Ha huzamosabb ideig szedtünk vízhajtó gyógyszert, lassan kioldódik a kálium a és fölbomlik a folyadék-nátrium egyensúly a szervezetben. Tehát ilyenkor már nemcsak a káliumot, de a sót is kell pótolni, természetes forrásból. A kivi bővelkedik szerves nátriumban és káliumban is.

Természetes antioxidáns
100 g kivi 100-250 mg C-vitamint, A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi napi A- és C-vitamin szükségletünket is fedezheti. Ha két kivit elfogyasztunk elegendő A és C vitaminhoz jutunk a nap folyamán. C vitaminból két napra valóra is jutna, ha a szervezet tudná tárolni ezt a vitamint. A fölösleg távozik a vizelettel és másnap újra el kell látnunk a szervezetet, lehetőleg természetes forrásból. A vitaminokkal a szervezet könnyen felveheti a harcot az oxigén szabadgyökök ellen, amelyek szabadon cirkálnak a sejtek között és megsértik a sejtek falait. Így alakulnak ki a mutáló sejtek, illetve a rák. Ha azonban jelen vannak az antioxodánsok, a sejteknek védelmet nyújtanak.

Erősíti a csontokat
A kiviben ugyan nincs nagymennyiségu kalcium, de ha figyelembe vesszük a magnézium tartalékát láthatjuk hogy a két elem felszívódásához megközelítik a jó arányt. Ha boront is tartalmaz a táplálék, ez a folyamat még sikeresebb lehet. A kiviben előforduló boron nemcsak segíti a kalcium felszívódását, de megakadályozza a kioldást is. A boron jól együttmuködik a kalcium és magnézium mellett a foszforral és a D vitaminnal a csontok és az izmok ellátásában. A kiviben előforduló K vitamin is hat a csontok összetételének javítására.

Csökkenti a koleszterint
A vértisztításhoz alaposan hozzájárul a kálium a szervezetben. Hat továbbá az izmok erősítésére, a szív muködését a magnéziummal és a kalciummal együtt szabályozza. A kalciumra szükség van a káliummal együtt, hogy csökkenjen a vérnyomás, valamint a vér koleszterin szintje. Így a kivi kitunő vérnyomás és koleszterin csökkentő.

Csökkenti az izomveszteséget
A kivi magas káliumtartalma következtében ez a gyümölcs az egyik legtáplálóbb a test számára. A kálium ugyanis szükséges a test energia képzéséhez és az izomzat összetételéhez. Az izmok szerkezeti fenntartásához a kalcium, foszfor és magnézium is szükséges. A kiviben mindez megtalálható. Ha hiányoznak, mert rossz az emésztés vagy nincs a táplálékunkban, különösen az idősebb korban, akkor látható mennyiségben megtörténik az izomfogyás. A kiviben van elegendő ásvány a pótlásra, valamint serkentőleg hat az emésztésre.

Elkészítési mód
A kivi elsőrendű összetétele minden gyümölcssalátának. Leve, vagy pépesített formája jellegzetes ízt ad más ital összetételéhez is. Természetesen magában is fogyasztható, ha jól meg van érve.

Kiviturmix 1
Hozzávalók:
  • 80 dkg kivi, 
  • 1 dl méz, 
  • fél citrom héja,
  • 1,5 liter tej, 
  • őrölt fahéj.
A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt  citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára keverjük.

Kiviturmix 2
Hozzávalók:
  • 2 dl tej, 
  • 3 evőkanál vaníliás puding, 
  • 3 db kivi, 
  • 3-4 apróra vágott, friss mentalevél, 
  • 2 evőkanál méz,
  • 1 citrom reszelt héja
Ahogy minden turmix, ez is úgy készül, hogy a hozzávalókat beleteszem a turmixgépbe, és összeturmixolom.  5 deci lesz belőle

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.