Dióbél gyógyító és szépségápoló hatása

2009. szeptember 6., vasárnap · Posted in , , , ,


A dió a legegészségesebb ennivaló.

A dióban nincs koleszterin

A dió olaja igen egészséges, az ember számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma a légszáraz bél 50 - 70 %-a. Szénhidráttartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mindössze 20%-át teszi ki. Fehérjetartalma jelentősebb, 15 - 25 %.  Külön figyelmet érdemel a magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1-vitamin) 480, riboflavinból (B2-vitamin) 130, niacinból (B5-vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványianyag-tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminósavak közűl a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben.
A dió igazi beltartalmi különlegessége és értéke az úgynevezett Omega 3 zsírsav, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, de önálló előállítására nem képes.

Élettani hatások
A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó. A gyümölcs maga parazitaölő, féregölő, vértisztító, emésztő szervek munkáját serkentő hatású. Újabban napvilágott látott tanulmányok szerint napi 50 gramm elfogyasztása nagy mértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Leveleiből készült főzetét régen fejtetű ellen használták. Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít.

A dióolaj értékes étkezési olaj, kimondottan ajánlják a koleszterin csökkentésére.

Diós banánshake
Hozzávalók:
 • 2 érett banán, 
 • 4 dl tej, 
 • 5 dkg dió,
 • 4 evőkanál méz (több vagy kevesebb, ízlés szerint)
Banánt, diót, tejet és a mézet összeturmixolni.

Diós arcradir házilad minden típusú bőrre
Hozzávalók: 
 • 4 - 5 dió darabosra darálva,
 • pár kk meleg víz
Hatóidő: 10 perc

A dióhoz annyi vízzel kell adni, hogy paszta állagú legyen. Egyenletesen elkavarjuk, majd felvisszük a bőrre és a következőképp masszírozzuk: körkörösen a szájsarkaktól a fülig, az álltól a nyakig, az orrtőtől a fülig. 10 perc után nedves arckoronggal letöröljük és kamillateával lemossuk. Ennek a diós arcradírnak mély tisztító hatása van, eltávolítja az elhalt hámsejteket és előkészíti az arcbőrt a hidratálásra.

Barna hajszín élénkítés házilag
Hozzávalók:
 • 1 marék zöld dióhéj,
 • 1 L víz.
Készítsünk főzetet a fent látható két hozzávalóból és ezzel öblítsük le a hajunkat.

Köhögés ellen
Hozzávalók:
 • 4 dió,
 • 1 kiskanál bodzavirág,
 • 500 ml víz.
Törjük össze, vagy daráljuk meg a diót, adjuk hozzá a bodzavirágot és főzzük 15 percig a vízzel. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és adjunk hozzá egy kiskanál mézet. Napi egy kanállal fogyasszunk háromszor egy nap egy héten keresztül. 

One Response to “Dióbél gyógyító és szépségápoló hatása”

Üzemeltető: Blogger.