Datolya Gyógyító Hatása

2009. szeptember 6., vasárnap · Posted in


A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.
A datolya nagymennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is.
Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját.
Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt.
Datolyát általában aszalt formában vásárolhatjuk, de egyes kereskedőknél már frissen is elérhető.
Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, mert attól függően, hogy hol és milyen körülmények között szárították és tárolták, bizonyos kórokozókat tartalmazhat a héja.
A datolya nemcsak kellemes csemege, hanem felhasználása igen sokrétű is lehet.
Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is.
Ha vendégeket várunk és sajttálat készítünk, nyugodtan helyezzünk a tálra néhány szem datolyát is.A csonthéjas termések közül a dióval és mogyoróval ízletes.
Jótanácsok:
  • vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a szemek frissek, barnák, héjuk sima és fényes legyen.
  • a datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll.
  • a tárolás során tovább szárad, és beindulnak az ún. kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a gyümölcs cukorkoncentrációja.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.