Csicsóka gyógyító hatása

2009. szeptember 6., vasárnap · Posted in

A csicsóka az idült, nem fertőző népbetegségek – így elsősorban az elhízás és társbetegségei – az anyagcserebántalmak, szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri megterhelések, rák megelőzésében és kezelésében lehetnek eredményesek.

Súlyfelesleggel küzdőknek
Korunk falánk evéskényszeréért a hiperinzulinizmus felelős. Az ebből adódó vércukor-ingadozásokból, vércukor-csökkenésekből alakul ki a mai embernek nemcsak túltáplálkozása és elhízása, hanem nyugtalansága, türelmetlensége, sokszor fejfájása, idegessége is.
- A csicsóka-csípsz nagyon megfelel ahhoz, hogy elvegye az éhséget, főleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban kívánnak rágcsálni valót.
- A csicsóka-lé, lassan kortyolgatva, hogy legyen elég idő az ízlelő bolyhoknak érintkezésbe lépni vele, jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt.
Mivel kalória értéke alacsony, ásványi anyagtartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához!!!

- Krónikus fáradtság esetén
A vércukorral függ össze a csicsóka legértékesebb tulajdonsága. Olyan szénhidrátot tartalmaz, „inulint”, amely értékes fűtőanyaggal lát el bennünket fáradtság esetén.

- Cukorbaj esetén
A csicsóka fontos diabetikus eledel lehetne. A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 % inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. (Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegnek szükségük van.) Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.
A csicsókában található keményítőt biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot.

- Alacsony vércukorszint
Nemcsak a cukorbetegek számára kellemes és hasznos ital a csicsóka-lé, hanem azoknak is ajánlatos, akik gyakran éreznek kimerültséget ok nélkül. Ilyenkor a vércukor hirtelen lecsökken, s egy pohár csicsóka-lé a májjal és a hasnyálmiriggyel egyenesbe hozza az ügyet.

- Köszvény
Mind a megelőzésben, mind a kezelésében igen eredményesen hasznosítható. Normalizálni képes a vér kóros húgysavszintjét, meggátolja ezáltal a húgysavkristályok izületi kiválását, lehetővé téve a köszvényes rohamok elkerülését.

- Rosszindulatú daganatok
Megelőzésében és kezelésében a csicsóka inulinjának, ásványi anyagainak és nyomelemeinek immunstimuláló, valamint antioxidáns hatásával adhat komoly segítséget. Ezáltal a már rákos betegek életkilátásait is javítani képes, az áttétképződések gátlásával és azok idejének kitolásával.

- Izommunka
A kálium megemésztése nem kötődik más anyag jelenlétéhez. Ennek köszönhető, hogy felszívódása a belekben jó, ha megfelelő az emésztés. A csicsókában igen nagy mennyiségű kálium található, más ásványokhoz viszonyítva. Keményítő tartalma a test meghajtását szolgálja, a kálium jelenléte pedig fokozza a meghajtást, így az izomteljesítményt a csicsóka-lé fogyasztása nagymértékben elősegíti. (Még nagyobb eredményt érünk el, ha beleteszünk egy evőkanál lecitint.)

- Vérnyomás
Tanulmányok bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.

Felhasználása

A csicsóka kettős hasznosítású növény. A frissen szedett ággumójából - a burgonyához hasonlóan - többféle emberi táplálkozásra alkalmas étel (krémleves, saláta, főzelék, köret, töltelék, kirántott, sült ételek, szárítmány, liszt, nagy fruktóz tartalmú sűrítmény) készülhet, illetve az édesiparban, tápszerek pótkávé készítéséhez is felhasználják.
Táplálkozási jelentősége abban van, hogy a téli egyhangú étrendet nyers táplálékkal gazdagítja. Nemcsak a változatosságot biztosítja, de elősegíti az emésztést a friss enzimjeivel.

Sokoldalú felhasználhatóságára néhány példa:
- Nyersen fogyasztva a legértékesebb!
- Lehet leforrázni, párolni és frissen kifacsart citromlével salátának elkészíteni – a burgonyasaláta módjára – lilahagymával, póréhagymával.
- Gyorsan megfő – 6 - 10 perc főzéssel, főzelék készíthető.
- A felszeletelt gumóból - sütőben megsütve - jóízű csemege készíthető.
- Ha a gumókat felhasználás előtt vízben áztatjuk, akkor az édeskés ízűk is eltűnik.

Tisztítása nem okoz nagy problémát, vékony héja van, vízben gyökérkefével jól megsúrolva máris felhasználható.
Nálunk elterjedésének gátat szab, hogy nem ismertek értékei és felhasználási módja és így nincs nagy kereslet belőle. Pedig igen értékes, kedvező gyógyhatásai vannak és sokféleképpen elkészíthető.

Tehát igen sokoldalú, lehetséges elterjedéséhez csak megfelelő beállítottság szükséges. Az egészséges, diétás konyhák számára hasznos tápanyagot nyerhetnénk vele.

Én nagyon szeretem a csicsókát, régóta vagyok hálás fogyasztója. Ízét könnyedén megszerettem, majd utána olvasva a szakirodalomban az egészséges tartalma is segített, hogy a terülj-terülj asztalkám része legyen.
Fogyasztását mindenkinek javasolom, mert nem csak jóízű, hanem nagyon értékes táplálék.
Örömmel látom, hogy ismét, egyre több helyen kapható - piacokon, ÖKO-piacon, egyes bio-boltokban.

Csicsóka-lé készítés

- A csicsókát megmossuk, és a levét kicentrifugázzuk.
- Fogyaszthatjuk magában, vagy más lével, így céklával, sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldségekkel, melyek fogyasztása ízben támogatást igényelnek.
- Mindig tegyünk bele egy pár csepp hidegensajtolt olajat is, hogy a zsiradékban oldódó vitaminok is hasznosuljanak, beépüljenek.

Sokáig azt hitték, hogy a csicsóka szára és gumója csak állatok takarmányozására hasznosítható, de a növény gumója az utóbbi időben jelentős szerepet vívott ki a modern táplálkozásban.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.