Burgonya Gyógyító Hatása

2009. szeptember 6., vasárnap · Posted in

Energiaértéke: 100 g újburgonya = 85 kcal, 100 g téli burgonya = 92 kcal, szénhidrátértéke = 18,4 illetve 20 gramm, 100 burgonyában 3 gramm rost található.
Nemcsak vitaminokban, ásványi elemekben gazdag hanem tápanyagokban is.
Jól lehet lakni tõle viszont hízni nemigen. Természetesen nem mindegy, hogyan készítik el: olajban sütve tényleg kalóriabombává válik.
A héjában fõtt burgonya (ha nem hasad fel) a fõzés során tápanyagainak csupán két százalékát veszíti el.
A hámozott és negyedelt burgonya ellenben 16%-ot. Ha sós vízben fõzzük, a tápanyagveszteség akár 31 % is lehet. Sok C-vitamint tartalmaz.
Az újburgonya kétszer annyi, 20 mg C vitamint tartalmaz, mint a téli. Szénhidrátban és rostanyagokban gazdag.
Esszenciális aminosav-szükségletünket 150 gramm burgonyával majdnem teljesen fedezhetjük – egy tojással kiegészítve pedig száz százalékig.

Tartalmaz: káliumot, fehérjét, vasat, magnéziumot, sok C- valamint, B-vitamint, folsavat, foszfort, rezet,
mangánt, cinket,ballasztanyagokat.

A sárgás színű fajtákban található: több antioxidáns hatású béta-karotin, E-vitamin

Általában a fogyókúrázókat óva intik tőle, pedig ez tévedés: főzve, párolva nyugodtan eheti a diétázó is, csak a zsírban, olajban sütötteket kell kerülniük. Ugyanis egy közepes adag (10 deka) sült "szalmakrumpli" 305 kalóriát és 21 gramm zsírt tartalmaz!
A héj alatti rész a leggazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, így legszerencsésebb jól megmosva, a héjában megfőzni, sütni, de ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legvékonyabban hámozzuk.
A tárolása fény és fagymentes helyen történjék, legjobb pincehőmérsékleten, mert nyolc Celsius fok alatt a benne lévő keményítő lebomlik, és édeskés ízű lesz.
Jótékony hatása a jelentős káliumtartalmában rejlik.
Fogyasztása szabályozza a szervezet vízháztartását, ödémára hajlamos, magas vérnyomásos, vesebajos betegeknek különösen ajánlható.
A burgonya főzővize nagyon egészséges, hiszen sok ásványi anyagot tartalmaz. A főzőviz fogyasztása esetén, főzés elött a burgonyát nagyon alaposan meg kell mosni, minden szennyeződést eltávolitani róla.
A főzőviz hasmenés vagy hányás következtében, az elvesztett kálium, nátrium és víz pótlására fogyasztható.
A reszelt burgonyát pakolásként is felhasználható a vízhiányos bőr kezelésére.
A hajában fött fiatal butgonyát könnyen meghámoshatjuk ha a fövő viz letöltése után jeges vizet töltünk rá és 10 másodpercig állni hagyjuk benne.


A gyógyításra nemcsak a nyers, a fõtt krumplit is használjuk. A fõtt Krumplikeményítõnek számit, mert anyagcserei végterméke sav.

Ha azonban héjában fõzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítõk, hanem a zöldségek közé tartozik. A sav- lúg egyensúlyozására zöldségfélét, illetve nyers krumplit fogyasztunk.

Méregtelenítő:
A krumpli szerves keményítõ tartalma kitûnõen párosul a benne levõ sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegõbõl jut a szervezetünkbe. Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élõ lakónak kellene tartania hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat.

Gyulladásra, gennyes sebekre:
A tiszta keményítõ kitûnõ szer a test bármely részén elõforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig amíg megérik. Akkor fertõtlenítsünk egy tût és szúrjuk ki a sárga részt, majd elõre elkészített borogatást helyezzük a sebre. A borogatás krumplilében áztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk míg megszárad a borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik.

Székrekedés:
A krumpli kitûnõ ellenszere a székrekedésnek. A krumplipürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú ételtõl kapott székrekedés megszüntetésére.

Epekő elhajtás:
Alaposan mossuk meg a krumplit, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva fõzzük. Amikor kihûlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belõle. Mielőtt bárki is alkalmazná, kérje ki az orvos véleményét, mert ha az epekő túl nagy, elzáthatja az epevezetéket!

Gyomorfekély, bélgyulladás:
A krumpli nyers keményítõjének hatása jótékony az emésztõszervek gyulladásos megbetegedéseire.

Húgyhólyag, vesegyulladás:
A húgyhólyag és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg idõben, vagy fölfázástól. Keverhetjük egyszer sárgarépalével, máskor káposztalével.

Rovarcsípés:
A megmosott krumplit elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felsõ részt és újra krumpli léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépbõl.

Lázcsillapítás:
A legjobb, ha kettévágunk egy nagy krumplit, és a kicsi talpaira erõsítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.

Köszvény: A jelzett részen sok burgonyarecept található.

Régi magyar ősi népszokás szerint, aki sok kromplit fogyasztott, az megsüketült. Persze ma már tudjuk, hogy ez egyáltalán nem így van.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.