Áfonya gyógyító és szépségápoló hatása

Általánosan javallt

 • éleslátásra
 • éjszakai tájékozódó képesség javítására
 • az erős fényhez való alkalmazkodásra
 • számos szemrendellenességre, többek között a cukorbajjal járó ideghártya­bántalmakra, a szürkehályogra
 • sárgafolt-degenerációra
 • visszeres és aranyeres fájdalmak eny­hítésére, különösen várandós nőknél 
 • nagyon jó  hatású a bélflórára, mivel a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi
 • emésztési zavaroknál, krónikus bélhurutnál, bélfertőzésnél és szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz
Tulajdonságai  
A feketeáfonya-bokor gyümölcsét ugyan már a történelem előtti idők óta nagy élvezettel fogyasztották, az orvostudomány azonban először csak a XVI. században említi. Hagyományosan a cserje szárított levelét vagy gyümölcsét alkalmazták számos betegség kezelésére, többek között a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, a húgyúti fertőzésekre vagy a vesekőre.
Az alacsony feketeáfonya-bokor eredetileg Észak-Európa erdeiben és mocsaras vidékein honos, ám az édes, kékesfekete bogyót termő bok­rok Nyugat-Ázsia területén és Észak-Amerikában, a Sziklás-hegységben is előfordulnak. Az érett gyümölcs fő hatóanyaga a mirtillin (antocián) néven ismert flavonoid. A fekete áfonya kivonata nagy koncentrátumban tartalmazza ezt a hatóanyagot.

Hatása
A fekete áfonya gyógyhatását a mirtillinnek (antocián) köszönheti, amely egyben kitűnő antioxidáns. Ennek az összetevőnek, illetve hatóanyagnak a révén a szabad gyökök néven ismert molekulák által károsodott sejtek regenerálódhatnak.
A fekete áfonya termése (és a belőle előállított készít­mények) a látás és számos szembetegség kitűnő gyógynövénye. A feke­te áfonya különösen az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez. Sokszor alkalmazták farkasvakság megszűntetésére vagy erős fény okozta látászavar ellen. A hajszálereket (kapillárisokat) erősítő képessége elősegíti a szem vérellátását. A fekete áfonya az ideghártya-betegségek gyógyításában is fon­tos szerepet játszhat. Egy vizsgálatban 31 beteget kezeltek fekete­áfonya-kivonattal naponta, négy héten keresztül. A kivonat megerősítet­te a hajszálereket és csökkentette a szembevérzést, különösen a cukor­betegséggel járó ideghártya-bántalmaknál.
A fekete áfonyát az időskorban kialakuló látáscsökkenést okozó beteg­ségeknél is használják: az egyik a sárgafolt-elfajulás (makula-degenerá­ció), amely az ideghártya középső részén, az éleslátásért felelős terüle­tet érintő fokozatosan súlyosbodó betegség; a másik a szürke hályog, vagyis a szemlencse elhomályosulása. Egy vizsgálatban 50 időskori szür­ke hályogban szenvedő beteg gyógyult meg úgy, hogy E-vitaminnal ve­gyített fekete áfonyát kapott. A fekete áfonyáról azt tartják, hogy a kol­lagént is erősíti - vagyis azt a fehérjét, amely az egészséges kötőszöve­tekhez elengedhetetlenül szükséges. Emiatt felvetették, hogy hasznos lehet a szemnyomás fokozódásával járó glaukóma (zöld hályog) kialaku­lásának megakadályozásában is.
Mivel a fekete áfonyában található antocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyü­mölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkerin­gés. Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, kü­lönösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a haj­lam. Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a fekete áfonya hajszálértágító hatásának.

Fogínygyulladás esetén
Az áfonyapálinka főként szájüregi és fogínygyulladások öblögetésére szolgál, ilyenkor jobb kiköpni, mint lenyelni.

Gyógytea bélhurut, bélgörcs, bélfertőzés ellen
Hozzávalók:
 • 5 g vérontógyökér,
 • 5 g tölgyfakéreg,
 • 5 g kálmosgyökér,
 • 5 g kakukkfű,
 • 5 g diólevél, 
 • 5 g áfonyalevél,
 • 5 g áfonyabogyó,
 • 5 g kamillavirág.
A fenti keveréket 1/2 liter vízzel 1 - 2 percig főzzük, majd fedő alatt tartjuk 5 - 10 percig. Leszűrjük, és napjában többször lehet fogyasztani.  *Forrás: Romvári Vilmos - Fűszerek könyve

Áfonyás hajpakolás hajhullás ellen
Az áfonya ápolja a hajszálakat, elősegíti a regenerálódást és meggátolja a hajhullást. Antibakteriális hatása jó hatással van a korpásodás ellen is.

Hozzávalók: áfonya
Az áfonyát tegyük blenderbe és zuzzuk szét. A kapott pépet vigyük fel a hajtőre és maszírozzuk jól be (pár percig), majd hagyjuk hatni fél órát. Bő vízzel öblítsuk le. 
Vigyázat!!! Az áfonya fog, ajánlatos kesztyűt használni. 
Ha nincs friss áfonya, akkor használhatunk pár csepp áfonyaolajat, heti három alkalommal. Vigyük fel az olajat a hajtöre, maszírozzuk jól be, majd egy fésű segítségével juttassunk a jaszálakra is. Hagyjuk hatni fél órát. Utána samponnal mossunk hajat.

Áfonyadzsem
Az áfonyát kiválogatjuk, lemérjük, megmossuk, szitára szedjük, majd zománcozott lábasban, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. 1 kg áfonyához 60 dkg cukrot számítunk. A sűrű áfonyába kellő mennyiségű cukrot teszünk és forrástól számított 10 percig tovább főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és ha már kihűlt, celofánnal lekötjük. *Forrás: Romváry Vilmos - Fűszerek könyve

Áfonyabefőtt
Az érett áfonyát megmossuk, megtisztítjuk, szitára rakjuk és azután üvegekbe töltjük. 1 kg áfonyához 4 dl vízből 60 dkg cukorral és 1/2 citrom levével szirupot főzünk. A felfőzött forró  cukorszirupot az üvegekbe rakott áfonyára öntjük. Az üvegeket lekötözzük és forrástól számított 15 percig gőzöljük vagy szárazon kigőzöljük. *Forrás: Romváry Vilmos - Fűszerek könyve

Áfonyasaláta
60 dkg vörös áfonyát kiválogatunk, megmossuk és 10 dkg cukorral kevés vízzel főzni tesszük. Ha kihűlt, meglocsoljuk 1/2 dl fehér borral, ismét megcukrozzuk, majd 1,5 dl tejszínnel tálaljuk. *Forrás: Romváry Vilmos - Fűszerek könyve

Méregtelenítő lé az immunrendszer erősítésére
Hozzávalók:
 • 2 csésze fagyasztott áfonya,
 • 3 nagy körte vagy 2 körte és 1 alma,
 • 1 citrom leve,
 • 1 kiskanál fahéj.
Turmixgépben vagy gyümölcscentrifugában keverjük össze az áfonyát a körtével, adjuk hozzá a citromlevet és a fahéjat. Kiskanállal alaposan keverjük össze és fogyasszuk frissen.

Leave a Reply

Üzemeltető: Blogger.